Energiförbrukning

En utav dem vanligaste funderingarna man kan ha innan man köper ett spabad är, Vad är driftkostnaden?

Energiförbrukningen spabad

Det kan finnas en oro att elräkningen ska skjuta i höjden. Våra bad är extra isolerade för vårat nordiska klimat och på så sätt ger det även en lägre driftskostnad. Viktigt att notera vid jämförelse av energiförbrukning är antal pumpar och storlek på värmare. Våra pumpar är mellan 0.53hp till 3.0hp och med en värmare på 3kW. Dessa drar givetvis mer än svagare pumpar och mindre värmare men eftersom vi har kraftigare pumpar så får man en kraftigare massage samt att vi anser att en 3 kW värmare är ett måste för att hålla vattentemperaturen vid bad i kallare utetemperatur. Att använda tex en 1,5 kW värmare innebär att temperaturen sjunker flera grader ganska snabbt vid badande och värmaren orkar inte bibehålla vattentemperaturen.

Vi har gjort en mätning på förbrukningen vid normalt användande av badet DS816, Vi räknade på att man anänder badet 2 gånger per vecka så blir den genomsnittliga elförbrukningen ca 200-300 kwh/månad. Alltså ca 200-300:- / månad. Beroende på ditt elavtal.

Energiförbrukning infraröd bastu

Mycket energisnål (ex Energiförbrukningen är 1,6 kw på en timme, kostnad för en timme blir 1,60 kr vid ett pris på 1 kr/kw timme eller 0,8 kr för 30min).