Infraröd bastu och dess strålar

Information om våra IR-bastu.

En bastu från oss är tillverkad i solid trä, Hemlock wood. Den är lätt att montera och kan placeras på valfri plats inomhus. Kräver ingen elinstallation och har heller inget krav för våtrum. Bastubadandet sker i behaglig temperatur 40-60C (traditionell bastu 80-120C). Därför gör infraröd bastu det möjligt för människor som inte tål värmen från en traditionella bastu att nu bada bastu.

I vår infraröda bastu bör inte temperaturen uppnå mer än 60C då högre temperaturer inte ger någon förbättrad effekt utan redan vid temperaturer 40-50C nås optimal effekt. Bastun är försedd med friskluftsventil, vilket gör luften lätt att andas. Bastun värms upp snabbt och efter ca 10 min kan man börja basta.

Positiva hälsoeffekter:

Infraröd bastu gör så att man svettas på djupet och detta ger snabbare hjärtslag, vilket i sin tur ökar blodflödet, sänker blodtrycket och hjälper cirkulationen i kroppen. Ökad blodcirkulation är i sin tur bra för inflammationer, lindar smärta, reumatism och är även bra för hudåkommor såsom exempelvis psoriasis, eksem. En bra blodcirkulation är avgörande för smidig och fast hud.

Svettning är kroppens naturliga sätt att hålla sig frisk på. Att svettas genom infraröda strålar aktiverar svettkörtlar och ökar kärntemperaturen som avgiftar vårta kroppar på cellnivå.

Bränner kalorier och fett: De infraröda strålarna eliminerar även salter och underhudsfett. Bränner upp till 600 kalorier i halvtimmen. Att jämföra med 30 minuters jogging som bränner ca 300kalorier på 30 minuter, eller 30 minuters cykling som bränner ca 225 kalorier.

Vad är infraröda strålar och vad har dom för påverkan på kroppen?

En infraröd bastu använder infravärme från infrarött ljus som är en form av strålningsvärme som värmer objekt direkt utan att värma kringliggande luft. I en traditionell bastu värms kroppen främst genom överföring av varmluft från den uppvärmda luften i basturummet. I en Infraröd bastu går mindre än 20% av energin åt till att värma luften, medan över 80% omvandlas till värme inne i vår kropp. En infraröd bastu värmer mer på djupet i vävnaderna än en traditionell bastu, samt större delen av energiutvecklingen går direkt till att värma kroppen och inte till att värma omkringliggande luft. Detta är de avgörande skillnader som förklarar många av de fördelar som blir tillgängliga.

De flesta av oss har upplevt hettan från sanden på stranden en solig sommardag. Infraröda strålars förmåga att värma upp är tydlig. När vi befinner oss i direkt solljus känner vi oss varma då vår kropp absorberar de infraröda strålarna. Om ett moln passerar förbi och skuggar solen känner vi oss omedelbart kallare. Detta beror inte på att utomhustemperaturen sjunker utan att molnet hindrar de infraröda strålarna att nå oss.

Infraröda strålar är en form av ljus/energi vilken är osynlig för det mänskliga ögat. Infrarött får dock inte blandas ihop med UV (ultravioletta) strålar vilka kan bränna och skada huden. Infraröd värme är helt ofarlig och är en värmekälla som används på sjukhus att värma spädbarn med.